Dacă ați explorat până în acest moment opțiunile de shared hosting din piața românească sau internațională de hosting, a venit timpul să alocați un timp și opțiunilor de găzduire web în Cloud, mai ales în cazul în care aveți propriile site-uri web găzduite la o firmă care oferă servicii de hosting de tip shared.

Conceptul cloud nu este utilizat doar în domeniul de găzduire web / cloud hosting, ci în special în domeniile specifice tehnologiei. De exemplu, ați auzit cu toții că Google Drive stochează datele în Cloud sau de serviciile Microsoft Azure, care au în vedere implementarea mașinilor virtuale în Cloud.

Flexibilitatea și scalabilitatea în cloud sunt asigurate de faptul că o rețea de servere virtuale și fizice interconectate se ocupă de găzduirea aplicațiilor sau a site-urilor web.

Este posibilă găzduirea web în cloud pe mai multe servere?

Cloud-ul nu permite doar găzduirea site-urilor web, ci și stocarea datelor pe mai multe calculatoare sau sisteme de calcul și posibilitatea de a accesa aceste date prin intermediul unor rețele de internet.

În cazul cloud hosting-ului, găzduirea site-urilor web se realizează pe mai multe servere. În cazul în care unul dintre aceste servere nu funcționează sau este supraîncărcat, se trece pe serverul următor, deoarece acesta din urmă este disponibil.

Ce trebuie să rețineți din descrierea conceptului Cloud este că se comportă ca un singur calculator fizic, însă are putere de procesare uriașă și spațiu de stocare nelimitat.

Scalarea și autoscalarea resurselor în cloud

Scalarea stocării și a resurselor se produce în același mod ca și pe serverele de la Dropbox sau Google. Prin aplicarea unor configurații speciale se poate rula sistemul ca un cluster autoscalabil și disponibil tot timpul.

Autoscalarea resurselor în cloud presupune ca sistemul să genereze atâta putere (RAM / CPU), cât se cere sau cât este nevoie pentru a funcționa aplicația sau platforma web instalată. Acest lucru înseamnă că dacă aveți nevoie de mai multe resurse, acestea vor fi preluate automat din sistem fără ca dumneavoastră să vă actualizați pachetul de găzduire web.

Țineți cont că firmele de găzduire web vă pot limita în opțiunile care se pot contoriza, cum ar fi numărul de domenii și subdomenii care pot fi găzduite, numărul de conturi FTP, numărul de adrese de email permise, capacitatea maximă a unei adrese de email, spațiul de stocare etc.

Cum funcționează găzduirea web în Cloud?

Deoarece site-ul web nu se bazează pe un singur server pentru a fi online, ci în schimb pe o rețea de servere interconectate, această rețea este denumită Cloud. Din punct de vedere tehnic, resursele care sunt necesare pentru funcționarea site-ului web sunt generate de mai multe servere care se află la distanță, dar care sunt conectate între ele.

O comparație simplă se poate realiza între găzduirea web de tip shared și găzduirea web în Cloud. În găzduirea web de tip shared există un singur server pe care sunt salvate dosarele, fișierele și documentele care aparțin unui website. În momentul în care un vizitator accesează site-ul web, acel server trebuie să-i furnizeze datele menționate anterior. Însă când vorbim despre o găzduire în Cloud cu servere interconectate, acele date sunt oferite de pe mai multe medii virtuale.

Configurațiile unei găzduiri web

  1. În configurațiile shared-hosting sunteți întotdeauna limitați de restricțiile fizice ale serverului pe care este găzduit site-ului web. De asemenea, mai poate exista și situația în care un client să consume excesiv resursele sistemului, ceea ce va conduce în final la supraîncărcarea acestuia.
  2. În ceea ce privește găzduirea web în cloud, aceasta este o modalitate configurare unică, care permite utilizarea resurselor de pe servere multiple. Prin urmare și prețurile unui pachet de găzduire web devin accesibile pentru acest sistem scalabil și flexibil.

De ce firmele preferă găzduirea web în Cloud?

O întrebare suficient de pertinentă pentru utilizatorii de găzduire web. Un răspuns pe atât de simplu, pe cât este sistemul de funcționare. Acea firmă se află în baza unei configurații de găzduire web în cloud care are o rețea de servere fizice interconectate, care conține și servere virtuale. Pe măsură ce nevoile site-ului web cresc, se pot utiliza resurse nelimitate din aceste servere pentru consumul respectiv.

Într-o rețea de tip shared hosting nu este posibil acest lucru. De aceea majoritatea firmelor de găzduire web de tip shared vă vor propune să alegeți un pachet de găzduire web superior. Însă odată cu alegerea pachetului superior cresc și costurile. Cu toate acestea, performanțele nu pot fi foarte mulțumitoare chiar și cu această alternativă.

Un alt răspuns la această întrebare este faptul că modelul de găzduire web în cloud este o alternativă mai ieftină pentru modelul serverului dedicat. Spunem acest lucru deoarece companiile nu mai trebuie să își construiască propriile centre de date, ci pot să-și găzduiască doar propriile aplicații în Cloud la firme care oferă astfel de servicii.

Procedând astfel, multe companii preferă găzduirea în cloud pentru a-și reduce cheltuielile în ceea ce privește: hardware-ul dedicat, consumul resurselor virtuale, spațiile de găzduire, precum și sistemele de operare utilizate.

Published On: noiembrie 17th, 2019 / Categories: Găzduire web /