În lumea digitală de astăzi, reclamele online sunt o modalitate importantă pentru companii de a ajunge la potențiali clienți. Google Ads este o platformă populară de publicitate online care permite companiilor să-și afișeze anunțurile pe paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP-uri), pe site-uri web și în aplicații.

Una dintre cele mai importante decizii pe care o companie trebuie să o ia atunci când utilizează Google Ads este modul în care va licita pentru anunțurile sale. Există două metode de licitare principale: manuală și automată.

Ce este Google Ads?

Google Ads este o platformă de publicitate online dezvoltată și operată de Google. Aceasta oferă advertiserilor oportunitatea de a plasa anunțuri plătite în rezultatele căutării Google, pe site-urile web partenere ale Google, în aplicații mobile și pe alte platforme online. Google Ads este una dintre cele mai populare și eficiente modalități de publicitate online și poate fi utilizată pentru a promova produse, servicii, site-uri web sau alte obiective comerciale.

Aspecte cheie legate de Google Ads:

 1. Reclame în rezultatele căutării: Cu Google Ads, puteți plasa anunțuri care apar în partea de sus și în partea de jos a rezultatelor căutării Google atunci când utilizatorii caută cuvinte cheie relevante pentru afacerea online.
 2. Reclame pe site-urile partenere ale Google: Google Ads vă permite să plasați anunțuri pe site-urile web partenere ale Google, care includ o gamă largă de site-uri din diferite domenii.
 3. Reclame pe rețele sociale: Cu Google Ads, puteți plasa anunțuri pe rețelele sociale, cum ar fi YouTube, Gmail și rețelele de socializare gestionate de Google, precum Google+ (dacă este disponibilă în regiune).
 4. Plată per clic: Modelul de licitare principal utilizat în Google Ads este Cost Per Click (CPC), ceea ce înseamnă că plătiți numai atunci când un utilizator face clic pe anunț. Acesta este un model de publicitate foarte eficient, deoarece vă permite să măsurați și să controlați costurile publicității.
 5. Segmentare și personalizare: Google Ads vă oferă instrumente puternice pentru a segmenta publicul țintă, astfel încât să puteți afișa anunțurile numai utilizatorilor care sunt cei mai susceptibili să fie interesați de produsele sau serviciile companiei. Puteți personaliza, de asemenea, anunțurile în funcție de locație geografică, limbă, dispozitiv și altele.
 6. Măsurare și raportare: Google Ads oferă instrumente detaliate de analiză și raportare pentru a vă ajuta să evaluați performanța campaniilor. Puteți urmări metrici precum CTR (Click-Through Rate), CPA (Cost Per Acquisition) și ROI (Return on Investment).

Google Ads este utilizat de o gamă largă de afaceri, de la întreprinderi mici la corporații mari, pentru a-și promova produsele și serviciile pe internet și pentru a atinge audiențe țintă în mod eficient. Este important să aveți o strategie bine gândită și să monitorizați și să ajustați campaniile pentru a obține cele mai bune rezultate.

Ce este licitare manuală CPC în Google Ads?

Licitarea manuală este o metodă de licitare în care compania stabilește singură suma maximă pe care este dispusă să o plătească pentru fiecare clic pe anunțul său. Aceasta oferă companiei un control mai mare asupra bugetului său și îi permite să se concentreze pe cuvintele cheie și pe plasările care sunt cele mai relevante pentru afacerea sa.

Manual CPC este o subcategorie a licitarii manuale care permite companiei să stabilească un cost maxim pe clic pentru fiecare anunț. Acest lucru este diferit de licitarea manuală standard, care permite companiei să stabilească un cost maxim pe clic pentru fiecare grup de anunțuri.

Manual CPC (Cost Per Click) este o strategie de licitare în Google Ads care le permite utilizatorilor să seteze manual suma maximă pe care sunt dispuși să o plătească pentru un clic pe anunțurile lor. Această strategie vă oferă un control mai mare asupra licitării și vă permite să ajustați ofertele pentru cuvintele cheie sau grupurile de anunțuri individuale în funcție de performanța lor.

Aspecte cheie ale licitării manuale Cost Per Click (CPC) în Google Ads:

 1. Control total: Cu licitarea manuală CPC, aveți control absolut asupra sumei pe care sunteți dispuși să o plătiți pentru un clic. Acest lucru vă permite să ajustați ofertele în funcție de obiectivele de marketing și de bugetul disponibil.
 2. Ajustări individuale: Puteți ajusta licitațiile pentru cuvinte cheie sau grupuri de anunțuri individuale. Acest lucru vă permite să acordați prioritate cuvintelor cheie sau grupurilor de anunțuri care generează cel mai bun ROI (Return on Investment).
 3. Controlul costurilor: Cu licitarea manuală, puteți limita costurile pe care le suportați pentru clicuri. De exemplu, puteți seta o ofertă maximă de 1 dolar pentru un anumit cuvânt cheie, astfel încât să nu cheltuiți mai mult decât doriți.
 4. Monitorizare activă: Este important să monitorizați și să ajustați în mod regulat licitațiile manual CPC pentru a vă asigura că obțineți cele mai bune rezultate din campaniile desfășurate. Puteți face acest lucru urmărind metrici precum CTR (Click-Through Rate) și CPA (Cost Per Acquisition).

Manual CPC este o opțiune populară pentru advertiserii care doresc să aibă un control detaliat asupra cheltuielilor lor publicitare și să facă ajustări în timp real în funcție de performanță. Cu toate acestea, trebuie să acordați atenție constantă pentru a vă asigura că bugetul este cheltuit eficient și că obțineți rezultatele dorite din campaniile Google Ads.

Există mai multe beneficii ale utilizării Manual CPC:

 • Control mai mare: Compania are un control mai mare asupra bugetului său și poate aloca mai mulți bani cuvintelor cheie și plasărilor care sunt cele mai relevante pentru afacerea sa.
 • Mai multă flexibilitate: Compania poate modifica cu ușurință licitațiile sale în funcție de performanțele anunțurilor.
 • Mai puține riscuri: Compania nu va plăti mai mult decât este dispusă să plătească pentru fiecare clic.

Cum să configurați Manual CPC

Pentru a configura Manual CPC, urmați acești pași:

 1. În contul Google Ads, accesați Campanii > Ad groups.
 2. Selectați grupul de anunțuri pentru care doriți să configurați Manual CPC.
 3. În secțiunea Licitare, selectați Manual CPC.
 4. Setați costul maxim pe clic pentru anunțurile din grupul respectiv.
 5. Faceți clic pe Salvare.

Manual CPC este o metodă de licitare puternică care poate oferi companiilor un control mai mare asupra bugetului lor și le poate permite să se concentreze pe cuvintele cheie și pe plasările care sunt cele mai relevante pentru afacerea lor.

În urmatoarea parte vom discuta cum să configurați Manual CPC și cum să îl utilizați pentru a vă optimiza campaniile Google Ads.

Să presupunem că aveți o companie de vânzare de telefoane mobile. Doriți să creați o campanie de căutare pentru a promova noul model de telefon.

Pentru a utiliza Manual CPC, urmați acești pași:

 1. Accesați contul Google Ads.
 2. Creați o campanie de căutare.
 3. Selectați Manual CPC ca strategie de licitare.
 4. Setați costul maxim pe clic la 10 RON.
 5. Salvați campania.

Odată ce campania este creată, anunțurile vor începe să fie afișate în rezultatele căutării. Google Ads va încerca să afișeze anunțurile în poziții relevante și de top, dar nu va plăti mai mult de 10 RON pentru fiecare clic.

Cum să utilizați Manual CPC pentru a vă optimiza campaniile Google Ads

Manual CPC vă oferă un control mare asupra campaniilor Google Ads. Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să înțelegeți modul în care funcționează.

Iată câteva sfaturi pentru pentru a vă optimiza campaniile Google Ads:

 • Faceți cercetări de cuvinte cheie: Înainte de a începe să licitați, este important să faceți cercetări de cuvinte cheie pentru a înțelege ce caută utilizatorii. Puteți utiliza Google Ads Keyword Planner pentru a genera o listă de cuvinte cheie relevante pentru afacere.
 • Setați costuri maxime pe clic realiste: Costul maxim pe clic ar trebui să fie suficient de mare pentru a vă asigura că anunțurile sunt afișate în poziții relevante, dar nu atât de mare încât să vă depășească bugetul.
 • Urmăriți performanța: Urmăriți performanța campaniilor pentru a vedea ce cuvinte cheie și plasări funcționează cel mai bine. Puteți utiliza rapoartele Google Ads pentru a urmări date precum costul pe clic, conversiile și valoarea conversiilor.

De ce Google sugerează utilizarea unor strategii de licitare automată?

Google Ads nu recomandă întotdeauna să nu folosiți Manual CPC (Cost Per Click), dar sugerează utilizarea unor strategii de licitare automată, cum ar fi Licitație Maximă pentru Conversii sau Licitație Maximă pentru Valoarea Conversionărilor (dacă vă concentrați pe obiective de conversie), deoarece acestea pot utiliza date și inteligență artificială pentru a optimiza automat licitările și a obține cel mai bun raport calitate-cost.

Există câteva motive pentru care Google poate sugera utilizarea licitărilor automate în locul celor manuale:

 1. Optimizare automată: Strategiile de licitare automate pot ajusta automat licitațiile pentru a maximiza performanța în funcție de obiectivele de publicitate, cum ar fi obținerea de conversii sau valoare a conversionărilor. Aceste strategii pot reacționa rapid la schimbările în comportamentul utilizatorilor și în mediul online, ceea ce poate duce la rezultate mai bune.
 2. Eficiența timpului: Folosirea licitărilor automate poate economisi timpul pe care l-ați petrece gestionând manual licitațiile pentru fiecare cuvânt cheie sau grup de anunțuri. Google Ads folosește algoritmi avansați pentru a face acest lucru în mod automat.
 3. Optimizare pentru valoare: Dacă doriți să obțineți valoare maximă din bugetul de publicitate, strategiile automate pot ținti utilizatorii care sunt mai susceptibili să aducă venituri mai mari.

Cu toate acestea, există situații în care licitarea manuală (Manual CPC) poate fi preferabilă:

 1. Control total: Licitarea manuală vă oferă control complet asupra sumei pe care sunteți dispus să o plătiți pentru un clic. Aceasta este utilă dacă doriți să aveți un control detaliat asupra bugetului și a ofertelor.
 2. A/B testing: Dacă doriți să efectuați teste A/B pentru a evalua diferite niveluri de ofertă pentru cuvinte cheie sau grupuri de anunțuri, licitarea manuală vă permite să faceți acest lucru mai ușor.
 3. Bugete limitate: Dacă aveți un buget limitat și doriți să vă asigurați că nu cheltuiți mai mult decât intenționați, licitarea manuală vă permite să stabiliți limite stricte de cheltuieli.

Decizia de a utiliza licitări automate sau manuale în Google Ads depinde de obiectivele de publicitate, de nivelul de confort cu gestionarea licitațiilor și de resursele pe care le aveți la dispoziție pentru gestionarea campaniilor. Uneori, o combinație de strategii poate fi cea mai potrivită pentru a obține cele mai bune rezultate.

De ce recomandam licitarea CPA (Cost per Action)?

Recomandarea licitării CPA (Cost per Action) poate avea sens în mai multe situații și pentru mai multe motive:

 1. Obiective clare de conversie: Dacă obiectivul principal al campaniei este să obțineți un anumit număr de acțiuni concrete, precum achiziții, înscrieri sau descărcări de aplicații, atunci licitarea CPA poate fi o alegere eficientă. Acest lucru vă permite să plătiți numai atunci când utilizatorii efectuează acele acțiuni dorite.
 2. Eficiență în gestionarea bugetului: Licitarea CPA vă permite să setați un cost țintă pentru fiecare acțiune. Acest lucru înseamnă că puteți gestiona mai eficient bugetul publicitar, deoarece știți exact cât veți cheltui pentru fiecare conversie. Aceasta poate reduce riscul de cheltuieli inutile.
 3. Optimizare automată: Strategiile de licitare CPA în cadrul platformei Google Ads utilizează algoritmi de învățare automată pentru a ajusta licitațiile în timp real, astfel încât să maximizați numărul de conversii pentru costul dorit. Aceasta poate fi mai eficientă decât ajustarea manuală a licitațiilor.
 4. Potrivit pentru diferite tipuri de afaceri: Licitarea CPA poate fi eficientă pentru o gamă variată de afaceri, de la magazine online la servicii profesionale și aplicații mobile. Aceasta poate fi adaptată pentru a se potrivi obiectivelor specifice ale fiecărui tip de afacere.
 5. Măsurare precisă a ROI-ului: Folosind licitarea CPA, puteți măsura precis costul fiecărei conversii și valoarea acestora. Aceasta vă permite să calculați un Return on Investment (ROI) mai precis pentru campania publicitară și să evaluați eficiența cheltuielilor.

Cu toate acestea, există câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când utilizați licitarea CPA:

 • Istoricul conversiilor: Pentru a utiliza eficient licitarea CPA, este important să aveți un istoric semnificativ de conversii în contul de reclame pentru ca algoritmul să aibă date suficiente pentru a optimiza licitațiile.
 • Valoarea conversiilor: Asigurați-vă că valoarea fiecărei conversii este suficient de mare pentru a justifica costurile publicității. Dacă valoarea medie a unei conversii este scăzută, s-ar putea să fie dificil să obțineți un CPA eficient.
 • Monitorizare și ajustări: Chiar și cu licitarea CPA, este important să monitorizați performanța campaniilor și să faceți ajustări la nivel de conținut și segmentare pentru a îmbunătăți performanța.

Ce alte tipuri de licitari mai exista in Google Ads?

În Google Ads, există mai multe tipuri de strategii de licitare, fiecare având propriile sale caracteristici și scopuri. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de licitare:

 1. Licitare Maximă pe Clic (Maximize Clicks): Această strategie automată de licitare are ca obiectiv maximizarea numărului de clicuri pe care le obțineți în cadrul bugetului. Setați un buget zilnic și Google Ads va gestiona licitațiile pentru a obține cât mai multe clicuri posibile.
 2. Licitare Maximă pentru Conversii (Maximize Conversions): Acest tip de licitare automată se concentrează pe obținerea cât mai multor conversii (de exemplu, achiziții, înregistrări sau alte acțiuni dorite) posibile în cadrul bugetului Google Ads folosește datele istorice pentru a identifica oportunitățile de a obține conversii și ajustează licitațiile în consecință.
 3. Licitare Maximă pentru Valoarea Conversionărilor (Maximize Conversion Value): Similar cu Licitarea Maximă pentru Conversii, această strategie automată se concentrează pe obținerea cât mai multor conversii, dar țintește să maximizeze valoarea totală a acestor conversii. Este potrivită pentru afacerile care acordă o importanță deosebită valorii deținute de fiecare conversie.
 4. Licitare Țintă pentru Costul Pe Acțiune (Target CPA): Cu această strategie, puteți seta un obiectiv de cost per conversie (CPA) pe care doriți să îl atingeți. Google Ads va licita automat pentru a menține CPA la sau sub valoarea specificată.
 5. Licitare Țintă pentru Valoarea Conversiilor (Target ROAS – Return on Ad Spend): Această strategie vizează obținerea unui anumit nivel de returnare a investiției publicitare (ROAS). Puteți seta un ROAS țintă, iar Google Ads va licita automat pentru a obține acest nivel de ROAS sau mai mare.
 6. Licitare Maximă pe Rata de Conversie (Maximize Conversion Rate): Această strategie se concentrează pe obținerea unei rate mai ridicate de conversii pentru bugetul alocat. Acesta licitează în funcție de probabilitatea de conversie a fiecărui clic.
 7. Licitare Manuală pe CPC (Cost Per Click): Așa cum am discutat anterior, această strategie vă permite să setați manual licitațiile pentru clicurile pe anunțuri. Acesta oferă un control mai mare asupra licitării, dar necesită gestionare activă.
 8. Licitare Manuală pe CPM (Cost Per Mille): Acest tip de licitare se concentrează pe costul pentru 1.000 de afișări ale anunțului (imprimațiile). Este potrivit pentru obiective de branding sau conștientizare.
 9. Licitare Manuală pe CPV (Cost Per View): Această strategie este utilizată în special pentru campaniile video și vizează costul pentru fiecare vizionare completă a videoclipului sau a anunțului.
 10. Licitare Smart Bidding: Aceasta este o categorie mai largă care include strategiile automate menționate mai sus (precum Target CPA, Target ROAS, Maximize Clicks etc.). Smart Bidding utilizează machine learning și date pentru a optimiza licitațiile în timp real în funcție de obiectivele de publicitate.

Este important să experimentați și să monitorizați performanța campaniilor pentru a determina care strategie funcționează cel mai bine.

Concluzie

Manual CPC este o metodă de licitare puternică care vă poate oferi un control mare asupra campaniilor Google Ads. Cu toate acestea, este important să înțelegeți modul în care funcționează pentru a obține cele mai bune rezultate.

Iată câteva concluzii concrete care pot fi trase din acest articol:

 • Manual CPC vă oferă un control mai mare asupra bugetului și a cuvintelor cheie.
 • Pentru a utiliza Manual CPC eficient, este important să faceți cercetări de cuvinte cheie și să setați costuri maxime pe clic realiste.
 • Urmărirea performanței este esențială pentru optimizarea campaniilor Google Ads.

Dacă sunteți în căutarea unei metode de licitare care vă oferă un control mare asupra campaniilor din Google Ads, Manual CPC este o opțiune excelentă. Cu toate acestea, este important să înțelegeți modul în care funcționează și să vă depuneți eforturile pentru a vă optimiza campaniile.

Bonus

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru utilizarea Manual CPC:toate acestea, este important să înțelegeți modul în care funcționează pentru a obține cele mai bune rezultate.

 • Utilizați strategii de licitare avansate: Google Ads oferă o serie de strategii de licitare avansate care vă pot ajuta să vă optimizați campaniile. De exemplu, strategia de licitare Maximize Conversion vă ajută să obțineți cât mai multe conversii cu buget stabilit.
 • Testați diferite strategii și setări: Nu vă fie teamă să testați diferite strategii și setări pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru afacere.

Cu puțină practică, veți putea utiliza Manual CPC pentru a crea campanii Google Ads eficiente și profitabile. 


Surse și referințe:

Published On: septembrie 29th, 2023 / Categories: Google Ads, Marketing Online /